2017. 08. 24.
Irodalmi szemle - Beszélgetés Egri László költővel
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Irodalmi szemle - Beszélgetés Egri László költővel


Egri László (1988) Hajdúszoboszlón élő író, költő és tanár. Nyírbátorban látta meg a napvilágot, korábban élt Pócspetriben és Debrecenben is. 2012-ben a Debreceni Egyetemen diplomázott. A Polikróm művészeti folyóirat alapító-főszerkesztője 2013 óta, a Cédrus-díj kurátora, a Kortárs Költő Liga országos irodalmi szervezet elnöke, 2016 óta egy hajdúszoboszlói középiskola intézményvezető-helyettese, egyben a Lapra magyar! országos könyvgyűjtő akció kezdeményezője.

Egri Lászlónak szépirodalmi írásai mellett számos tudományos tanulmánya és recenziója jelent már meg különböző folyóiratokban (Klió, Szkholion, Szókimondó, Történelemtanítás). Könyvei vezették már a Bookline, a Libri, a Líra, a Publio, az E-könyv.hu és az Adamobooks könyváruházak kategóriáit. Egri László munkásságát 2017 nyarán Művészetpártoló díjjal jutalmazták Székesfehérváron.


Művei: Pennamorzsák (2013), Közösségi kóter (2014), Világmező (2015), Szúnyog Szabi (2016)


Díjai: Év Felfedezettje (2013), Legbefolyásosabb fiatal írók TOP 10 (2015), Fiatal Költők Kulturális Követe (2016), Művészetpártoló díj (2017)


Kiállításai: Látható költészet (Komiszár János festőművésszel közösen, 2014), Dedikált könyvritkaságok (Egri László magángyűjteménye, 2015)


Egri László művei Egri László művei

Mióta foglalkozik komolyabban az írással?

2012-ben beneveztem egy versemmel a Karinthy irodalmi pályázatra, ahol  pályamunkámmal 2. helyezést sikerült elérnem. A verset egy nagyszabású kulturális est keretében be is mutatták. Nagyon jól esett a váratlanul jött aprócska siker. Ez adta meg akkoriban a kezdő lökést, amely végül 2013-ban a Pennamorzsák kötet megjelenéséhez vezetett.


Milyen hozadékai voltak a Művészetpártoló díj elnyerésének?


Rengeteg újság és több rádió is megkeresett, akik a díj elnyeréséről érdeklődtek. Online és offline médiumok  egyaránt felvették velem a kapcsolatot. Gratulációk is szép számmal érkeztek, ami persze nagyon jól esett. Nagy változást a díj nem eredményezett, folytatok mindent úgy ahogyan eddig is csináltam. A munkámra vonatkozó visszajelzések kedvezőek, a megkezdett úton haladok tovább.

Egri László költő Egri László költő a Hajdúszoboszlói TV Kávészünet műsorában


Mivel töltötte a nyári szünidőt?


Igyekeztem kipihenni a munka fáradalmait. Sokat kirándultunk, utaztunk. Kisfiam (Egri Marcell - a szerk.) nagyon élvezte, imád barangolni, ha tehetné állandóan úton lenne. Aranyos, amikor hozza a kis szandálját, ami az indulás szándékának egyértelmű jele. A nyári hónapok során írtam három irodalmi témájú tanulmányt Bieliczky Joó Sándor művészetéről és tovább dolgoztam a következő könyvemen. Egyszóval nem unatkoztam. Ezúton is szeretném megköszönni Bieliczkyné Buzás Évának, hogy megismertetett férje komplex irodalmi tevékenységével, amely kutatómunkára kifejezetten alkalmas kiaknázatlan terület. 


Milyen tervei vannak az év hátralévő részére?


A Kortárs Költő Liga elnökeként elég sok tennivalóm ígérkezik. Lesznek rendezvényeink, kulturális kezdeményezéseink, újabb pályázataink, ezek előkészítésében és lebonyolításában fogok közreműködni. Örülök, hogy a Liga már évek óta ennyire összetartóan és olajozottan működik, ezért ezúton is szeretném a tagoknak megköszönni a lelkes és példás aktivitást. Bevallom nem mindig egyszerű koordinálni a Kortárs Költő Liga szerteágazó tevékenységét, de szerencsére sok olyan tagtársam van, akikre bízhatok feladatokat és szívesen veszik ki részüket a munkából.

Egri László költő az M1 műsorán Egri László költő az M1 műsorában


A Szúnyog Szabival egyértelműen a kisgyermekeket szólította meg. Kikhez fog szólni legújabb könyvével?


Úgy gondolom egy írónak sokoldalúnak kell lennie, sok nyelven kell tudnia megszólalnia. Versesköteteimmel főként a középkorosztályt, regényemmel inkább a fiatal felnőtteket szólítottam meg, míg a Szúnyog Szabi valóban a legkisebbeknek szólt. A következő művem egyszerre próbálja megszólítani a fiatalabbakat és idősebbeket egyaránt, ami kifejezetten nehéz vállalkozás. Remélem sikerül megvalósítanom az új könyvemhez fűződő összes tervemet. Annyit elárulhatok új írásomról, hogy olyan kérdésre próbál választ adni, ami a magyar közvéleményt hosszú idő óta foglalkoztatja. Erre a kérdésre igyekszem választ adni, persze szigorúan a fikció köntösébe bújva.


Mennyire követi az aktuális könyvkínálatot?


Sajnos jelenleg kevés időm jut, amit olvasásra fordíthatnék. Azt látom, hogy manapság inkább a külföldi szerzők művei uralják a hazai toplistákat. Úgy gondolom rengeteg tehetséges magyar szerző is van. A külföldi íróknak azonban jóval nagyobb a PR merítési lehetőségük, ami fontos a könyvpiacon való érvényesüléshez. Éppen ezért is tartom nagy dolognak, hogy nem oly rég megfilmesítésre került Dragomán György A fehér király című regénye. Nem kifejezetten jellemző, hogy egy film alapjául magyar szerző műve szolgáltasson alapot.


Egri László költő és Komiszár János festőművész Egri László költő Komiszár János Holló László-díjas festőművésszel


Tervezi, hogy könyvei idegen nyelvekre lefordítva is megjelennek majd?

 

Jelenleg is rendelhetőek írásaim külföldi weboldalakról. Igaz, ettől munkáim még magyar nyelvűek maradnak. Ez a lehetőség inkább külföldön élő magyar olvasóknak kedvez, hiszen könnyebb így megrendelniük a kiválasztott könyvet. Egyelőre nem tervezem műveim lefordítását, bár voltak már ilyen jellegű megkereséseim. Úgy vélem ahhoz, hogy verseim üzenete eljusson az olvasóközönséghez mindenképp szükséges a magyar  nyelv ritmusossága és játékossága. A regényötleteim pedig olyan élethelyzeteket dolgoznak fel, amelyek számos magyar sajátossággal rendelkeznek, így egy külföldi olvasó számára nehezen befogadhatóak lennének. 

Milyen új irodalmi pályázatot tervez hirdetni a közeljövőben?


Nem is oly rég zárult le az Emlékerdő elnevezésű irodalmi pályázat, amelyre rendkívül sok színvonalas alkotás érkezett, alaposan meg is nehezítve a zsűri dolgát. A legjobbnak ítélt pályamunkák már meg is jelentek a Polikróm folyóirat nyári lapszámában. Újabb pályázat kiírását és lebonyolítását a 2017-es év legvégén tervezek, de erről bővebb információkat egyelőre nem árulhatok még el.

Egri László Nyírbátorban Egri László költő Balla Jánosné nyírbátori polgármesterrel és Vona Éva művészeti vezetővel (2014)

 

Vannak-e kortárs irodalmár példaképei?

 

Nagyon kedvelem a már korábban szóba hozott Dragomán György íráshoz való hozzáállását, művészi magatartását. Rengeteg értékes írás köthető a nevéhez. Úgy gondolom sok lehetőség rejtőzik meg Dragomán tollában. Sokszínű, tehetséges írónak tartom, amit eredményei is alátámasztanak. Áfra János fiatal debreceni költő lelkes  kultúrszervezői tevékenységével is szimpatizálok. Hosszú idő követem az ő munkásságát is.

 

Tervezi a dedikált könyvgyűjteménye további bővítését?

 

Természetesen tervezem, de nehéz kifogni az igazán értékes darabokat. Gyakran több hónapot is kell várni, hogy egy jó állapotban lévő, neves dedikáció felbukkanjon a kínálat oldalán. Ráadásul a verseny is elég kiélezett a gyűjtők között. Mindenképpen szeretnék beszerezni Kassák Lajos és Kosztolányi Dezső által dedikált műveket, sajnos többször lemaradtam már róluk.

Egri László költő a Kovács Máté Művelődési Központban Egri László a Kovács Máté Művelődési Központban

Gyűjteménye melyik darabjára a legbüszkébb?

 

Mindegyik közel áll a szívemhez. Rangsort felállítani közöttük egyáltalán nem egyszerű. Laikus érdeklődők számára talán a legjobban Móricz Zsigmond, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula és Zelk Zoltán neve csenghet.


További sikereket kívánok Önnek! Nagyon köszönöm a válaszait!


Én köszönöm az érdeklődést.

 
Egri László honlapja: http://egrilaszlo.atw.hu
Egri László könyvei a Moly.hu-n: https://moly.hu/alkotok/egri-laszlo-3/konyvek
 
Az interjúban szereplő képek internetről származó források!

bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés